Lækre Luciaboller/lussekatte

Skønne Svenske boller

I dag er det den 13 december og dagen er jo kendt som luciadag, og så skal der jo bages luciabrød. Men ikke hvilken som helst brød, de stammer nemlig fra Sverige.

Men vi skal faktisk længere tilbage…

Ifølge en tolkning begyndte traditionen med lussekatte i Tyskland i 1600-tallet. Ifølge historien gav djævlen, i form af en kat, børn tæsk, mens Jesus i form af et barn gav boller til søde børn. Lussebollerne blev farvet med safran for at holde den lyssky djævel væk.

Ja tænk engang…

Du skal bruge til 12 brød:

  • 2 1/2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 75 g smør
  • 0,25 g safran, stødt
  • 45 g sukker
  • 1/4 tsk flagesalt
  • 2 1/2 spsk lunkent vand
  • 2 æg, gem en smule til pensling
  • 450 g hvedemel
  • 1 spsk rosiner, til pynt

Sådan gør du:

Smelt smør i en gryde, tag gryden af varmen og rør mælk og stødt safran i smørret. Rør gær, vand i en skål og tilsæt sukker, æg, salt og smørblanding med safran og mælk. Rør det godt sammen og tilsæt mel lidt efter lidt. Ælt dejen godt. Den kan godt være lidt klistret, men tilsæt endelig ikke ekstra mel, for så bliver bollerne tørre og kedelige. Lad dejen hæve tildækket i 1 1/2 time på køkkenbordet. Del dejen i 12 og form 12 luciaboller til luciafigurer (bollerne formes  som et S), pensl med sammenpisket æg og pynt med rosiner. Lad dejen efterhæve i 30 minutter, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca 18-20 minutter.

Hvis du vil læse mere om Lucia kan du med fordel gøre det HER

Jeg ønsker jer en rigtig glædelig Lucia dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *