Georgiske Æg

En anderledes måde at spise æg på

Der er efter hånden mange måder at spise æg på og selvom det klassiske spejlæg er godt, så skader det ikke at afprøve nye spændene måde at tilberede æg på. Derfor gik jeg på jagt og stødte på det georgisk køkken. Det siges at sagnet havde det georgiske folk alt for travlt med at spise, drikke og feste, da Gud delte land ud til verdens folkeslag. Derfor kom de for sent, da der ikke var mere land tilbage. Georgierne forklarede Gud, at forsinkelsen skyldtes, at de havde skålet for ham og opfordrede ham til at slutte sig til dem. Han morede sig så meget ved deres bord, at han endte med at give dem det land, han ellers havde gemt til sig selv.

Kendetegne for georgiansk mad er krydret, smagfuldt, nærende, økologisk landbrug er i klart flertal blandt lokale landmænd. Måske ikke så mærkeligt at det lige fanget mit øje. Deres hovedretter er tit er bestående af oksekød, bøf, får, lam, svinekød men dog mest kylling. Og tilbehøret er masser af hjemmegroede urter, hjemmegroede krydderier, unikke saucer og dressinger. Khachapuri: som er et meget populært hjemmelavet ostefyldt brød (nogle gange med hytteost i stedet for almindelig ost), som kan tilberedes med forskellige toppings (æg, persille, dild, andre urter). Serveret med hvert måltid (i stedet for et sædvanligt brød).

Endnu en grund til at kigge lidt nærmere på deres køkken. Her får du opskriften på de nok mest smagfulde æg og som både kan spises til morgenmad, frokost eller som snack.

Til en potion skal du bruge:

  • 3 æg
  • 1 løg
  • 30 g smør
  • 2 spsk. l. majsmel
  • 3 store tomater (kan erstatte dåsetomater i egen saft)
  • 0, 5, art. kogende vand
  • 2 hvidløgsfed
  • salt og friskkværnet peber – efter smag
  • et lille bundt basilikum

Sådan gør du:

Skær løg i små terninger. Varm panden med smør, tilsæt løg og steg ved medium varme, indtil løgene er gennemsigtige. Rør majsmel i og tilføj de groft hakket tomater. Kog videre i ca. 5-7 minutter ved medium varme, indtil det er lidt tyknet. Tilsæt kogende vand og hakket hvidløg. Krydr med salt og peber. Kom derefter æggene i med en rolig hånd så de ikke går i stykker. Skru ned på svag varme og lad retten småsimre i yderligere 5 min eller til æggene er faste.  

Tip: man kan også stege æggene på panden og vende som så de bliver stegt på begge sider og servere – først med sovsen og kom æggene oven på.

Spises med ristet rugbrød eller et godt groft brød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *