Hvordan har du det egentlig?

Det er vigtigt at lytte til både krop og sind

Sundhed er jo et vidt begreb, som jo i virkeligheden dækker over en gruppe af underbegreber. Der er jo fysiks sundhed som jo handler om, hvordan du har det i kroppen men også om den kost, motion du dyrker. Den psykiske sundhed som handler om hvordan du har det og den sociale sundhed, som handler om dine relationer med andre mennesker. De er alle sammen vigtige for din sundhed.

Hvad er godt for dig?

Men sundhed kan også anskues fra en anden vinkel. Nemlig hvad er godt for dig og din sundhed? Det kan sommetider være svært at finde ud af. Især når vi bliver bombederet på de sociale medier med alt det, vi skal gøre for at blive sund. Du har med sikkerhed nok allerede erfaret at det ikke er alt der virker på dig? Også selvom det tilsyneladende virker på alle andre. Er det mon fordi du har en kronisk sygdom – det er det nok næppe.

Du har faktisk en helt fantastisk krop og et fantastisk sind. Begge har en hel enestående evne til at holde sig sund. Du modtager konstant signaler fra både din krop og sind, som fortæller dig hvad du skal gøre for at holde din krop og sind sundt, men lytter du til det?

Lyt til din krop og dit sind

Fx inden for mindfulness taler man meget om, at aktiviteter kan være nærende eller trættende. Alt hvad du gør i løbet af dagen, sender kroppen og sindet signaler til dig. Prøv og lyt og registrere. Får du fx energi af at rydde op, nærer det dig at du bruger så meget energi på dit arbejde på du er træt når du kommer hjem til familien? Der findes ingen rigtige eller forkerte svar, men der er er svar hvis du lytter. Men det vigtigste er – at ingen kan give dig det rigtige svar. Det er kun dig som kender det.

Nærende og trættende aktiviteter

Hvorfor bliver du mon sund af det? Når du fx udfører aktiviteter som trætter dig, øger du samtidig dit stressniveau i kroppen og udsender stresshormoner, som ikke er spor gavnligt for kroppen. Og det er efter hånden ingen hemmelighed at de er farlige hvis det bliver ved i længere tid. Og det kan jo som bevist også give det man kalder kronisk stress. Som bl.a. fører til træthed, energiforladt muskelømhed og på længere sigt konsekvenser i form af hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, overvægt og for nogle mennesker også psykiske symptomer som tankemylder, depression, angst mm.

Når du derimod udfører aktiviteter som nærer dig, falder dit nervesystem derimod til ro. Kroppen får i stedet for fokus på at opbygge, frem for at nedbryde. Så der siger jo næsten sig selv at jo mere du gør for at nærer din krop jo bedre vil din krop og sind have det. Vil det så betyde at du bliver sund af at spise kage, hvis du nu føler dig godt tilpas med det? Ja det gør det faktisk! Der er jo ingen som bliver usunde af et enkelt stykke kage, men spiser du for mange vil der formentlig komme andre symptomer fra din krop end godt vil være så her kræver det igen at du lytter.

Lær at lytte til dig selv

Hvis du er kronisk syg er det endnu mere vigtigt at lytte til din krop end normale raske mennesker. Jo bedre du er til at mærke efter, hvad der tærer dig, jo mere overskud vil du få i din hverdag. Hvis det både er nyt og uvant at lytte til din krop og dit sind kan du bl.a. lære det igennem meditation og  mindfulness teknikker. Meditation og mindfulness er træning i at være bevidst nærværende – det vil sige, tilstede i nuet. Du kan evt. læse indlægget om min ”meditation HER Du kan også læse mit indlæg – ”det er ikke så svært at leve sundt” HER

Ganske alm Meditationstræning er som udgangspunkt ikke knyttet noget religiøst og du kan sagens meditere uden at være religiøs, men metoden er kendt i stort set hele verden inden for bl.a. buddhisme, hinduisme, kristendom mm.

Hvis du har spørgsmål, er du altid mere end velkommen til at kontakte mig på min mail isabell@isabells.net eller skriv gerne en kommentar til indlægget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *