Gør din have til hyggekrog -del 2 – Unik, smuk patina på lerkrukker

Med Alt ære og respekt for terrakotta som jeg elsker

Krukker er ikke bare krukker. De skal vælges med omhu, så de passer i stil og stemning til din terrasse, og fyldes med blomster, grønne planter eller krydderurter alt efter temperament.  

Men en trend som vi jo nok må erkende, er patina som er kommet for at blive og det hitter stadig meget at købe potter, som allerede fra producenten er lavet med tegn på patina. Jeg synes, da også de er både smukke og charmerende med et naturligt touch. Men jeg synes nu også at de kan være utrolig dyre. Fx de antikke franske krukker med stilen koster typisk en formue og så er der jo ikke råd til at lege med de øvrige elementer i haven.

Og det er jo heller ikke nogen hemmelighed at man faktisk også kan købe en lerpotte og selv give den en smuk og mere personlig patina. Men jeg synes nu også man skal tænke sig om inden man giver sig i kast med det – for det kan faktisk godt gå lidt galt og ende med et resultat men bliver ked af – jeg taler af erfaring.

For det første skal man finde de rigtige potter fx dem i ler. Urtepotter i ler er nemlig organiske og har en helt naturlig evne til at binde vand. Det gør dem meget mere velegnede til at skabe en unik, smuk patina, fremfor andre urtepotter.  Lerpotterne har også den fordel, at de holder jorden fugtig og er organiske, så planterne bedre kan ånde. Lerpotter behøver ikke være kedelige. De kan efterhånden fås i mange design og farver, som blot fremhæver patinaen yderligere.

Jeg har prøvet at samle alle råd så du har får en ultimativ guide til at få dine potter patineret med stil. Al ære og respekt for terrakotta som jeg elsker.

Den naturlige måde at opnå patina med kalk

Kalkfarven kan man bruge til meget, blandt andet til at forvandle en trist terrakottakrukke og give den et nyt liv.  Og den jeg nok fortrækker mest fordi den bliver mest naturlig, unik og smuk. Jeg elsker alt hvad der er råt, patineret og lidt slidt på den fede måde. Og en af de ting, som jeg helt bestemt synes skal være patineret, er lerkrukker. Heldigvis er det supernemt at forvandle en kedelig ny potte til en patineret skønhed, som både kan bruges inde og ude, sommer og vinter.

Den nemme:

Sæt en plante i din krukke eller potte hurtigst muligt. Hvis du ønsker en hvid(stribet) patina, kan du smøre lerpotten med klart, kalkholdigt vand – gerne ad flere gange. Husk at slutte af med møbelvoks til at forsegle når du har den ønsket farve.

Den udvidet

Det skal du bruge:

 • Lerkrukke
 • Vand
 • Skumpensel eller en svamp
 • Kalkfarve i mindst fire forskellige nuancer
 • Møbelvoks til at forsegle farven

Man begynder med at grunde krukken med den mørkeste af farverne for at komme af med den orange tone og for at få en god dybde i farverne senere. Start altid med den mørkeste nuance, du har udvalgt, og arbejd dig op ad farveskalaen, så du slutter med den lyseste.

Farverne du kan vælge:

1. Graphite – Kalksort, grafitgrå farve

2. Burgundy – En dyb, rig rød tone

3. French Linen – En herligt varm grå

4. Antoinette – Blød, cremet lyserød

5. Old White – En knækket hvid, som hælder lidt til den grå side.

Dup farven på hele krukken. Bland farven med rigeligt vand og tryk langs kanterne, så farven løber langs hele tiden. Maler du videre, inden den forrige farve er tør, bliver farverne blandet, og du kan få endnu flere nuancer frem

Til sidst skal man forsegle farven, hvilket gælder for alle kalk- og kridtfaver. Da farverne indeholder meget kalk, bliver det en meget porøs og mat overfalde, som har brug for at blive ‘lukket igen’ for at kunne holde i længden. Til dette formål findes forskellige alternativer som voks – med og uden pigment – hvilket kan give rigtig fine effekter. Til projektet her valgte jeg en gennemsigtig møbelvoks, som ikke giver yderligere effekt.

(Kalkfarve kan købes hos lokale forhandlere i hele landet. Og nogle forhandlere tilbyder kurser i forskellige teknikker)

Lad din krukke ”gro”

Denne metode er jeg ikke så vild med da den hurtigt får et ”råddent” look som jeg ikke bryder mig så meget om men ænsker du, at din lerkrukke får en grøn patina, kan du smøre krukken med enten kærnemælk eller yoghurt naturel tilsat sukker. Smør krukken ind ad flere omgange. Det giver alger og mos mulighed for at udvikle sig på krukken. Placér krukken et sted i halvskygge for at give alger og mos de bedste vækstbetingelser.

Gør det selv patina med maling

Du tager fat i gamle malerrester, snupper en skuresvamp, på med en LILLE klat maling og så begynder du at skrubbe på krukkerne med den grove side. Dette giver det rustikke look du leder efter, og får det til at ligne mos og alge rester. Så kan du også selv styre hvor fremhævet stilen skal være.

Tip: du kan evt. blande maling med jord, sand eller hvorfor ikke glimmer

Det skal du bruge:

 • En lerpotte
 • Grøn spraymaling
 • sort spraymaling
 • sandpapir – 100
 • Multi filler
 • Mat hobbylakspray

Spray først med den grønne maling og dernæst med den sorte og lad det tørre ca. 30 min. Giv den evt. et ekstra lag hvis du ønsker mere farve. Ellers begynder du at slibe – for et mere rustik look gentag hele processen. Når det ønskede look er opnået, fordeler du multi filler sporalsk og lader det tørre. For et kalket look kan du også bruge kridt men husk altid at forsejle det ved at give potten en mat hobbylakspray.

Læs også første del af “gør din have til hyggekrog” HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *