Gør din have til hyggekrog – del 1

Og slip stress og jag

Jeg synes ikke det behøver ikke at være et kæmpe projekt, at gøre sin have til et rart og afstressende miljø at være i. Da vores hushandel blev endelig, gik jeg så småt i gang med at ”planlægge” lidt af hvad jeg godt kunne tænke mig at have i vores have.  Og så begynde de første spørgsmål og melde sig og derved også dette indlæg blev født. For hvordan og hvad skulle haven bruges til? – og jeg fandt også ret hurtig ud af at man skal sørge for at lægge de høje haveambitioner på hylden og tage tingene i et roligt tempo. Heldig for os overtager vi en have nærmest kun bestående af en græsplæne med to små træer.

Haven er jo en god mulighed for få lidt nærkontakt med naturen og fuglene og så er det utroligt afstressende. Derfor skal opbygningen også være det. Ellers kan man risikere at få en have med alt for mange hurtige løsninger som man kan bruge tid på at lave om. Det stod også hurtig klart for mig at haven ikke skulle gæres til et prestigeprojekt, som bliver til mere arbejde end nydelse.

At indrette og planlægge en have er altså noget andet end at indrette sin bolig, så er det sagt. Hvis du fx maler væggen i din stue gul, vil den være gul hele året. Derimod vil en have forandrer sig hele tiden.  Farverne skifter med årstiderne og vejret, og haven ændrer karakter, efterhånden som de små træer vokser sig større, og planterne breder sig i bedene.

Første skridt til god haveindretning – mærk haven

Som jeg skrev tidligere, så behøver det altså ikke at være et stort indgreb at sprede lidt ekstra hygge i haven. Mit første skridt vil være at sætte mig ud i den have vi har overtaget og mærke efter hvad haven kan bære og efterfælgende dele haven op fx i en for, midt og baghave. Noget af det første er også at etablere en lille krukkeopsats tæt ved terrassen, hvor vi med sikkerhed vil opholde os mest. På den måde vil vi også få set krukkerne jævnligt og få mest nydelse ud af det.

Noget af det skønneste ved en have er, at der er flere steder, hvor man kan opholde sig. Så derfor kan det også give mening at finde et eller flere områder af haven, hvor man gør lidt ekstra ud af det og lave en eller flere små hyggekroge.

Andet skridt til en god haveindretning – haveplan

Som jeg har nævnt, så er planlægning alfa omega i en god haveindretning, det er nemlig har mange kommer ud i et næsten uoverskueligt projekt, så her er det altså perfekt at planlægge din have med en grundig haveplan, så får du en smuk og spændende have. Det kan både være sjovt men også udfordrende at lave en god haveplan hvis man ikke har et overblik over haven.

Hvis du nu står med en helt ny grund, er det selvfølgelig oplagt at få lavet en plan for haven, før du går i gang med at plante den til. Men det kan også være relevant i ældre haver med en haveplan, hvis du har lyst til at lave haven om, så den i højere grad passer til dine ønsker. Jeg synes det er vigtigt at havens indretning skal afspejle dine behov, interesser og muligheder. På den måde får du også en personlig have frem for en ”bo bedre have”.

Fejlen som mange haveejere begår ar, at de tror, at de skal lave en haveplan, kun er for haveentusiaster, som gider bruge en masse af deres fritid på havearbejde, men sådan er det jo langtfra. Jeg tror nærmere på at en velgennemtænkt haveplan kan gøre din have både smukkere og mere oplevelsesrig, samtidig med at haven kan blive langt nemmere at passe.

Tredje skridt – landskabsarkitekt eller gør det selv-haveplan?

Der er rig mulighed for enten få en landskabsarkitekt til at lave en plan for din have, eller du kan jo også være din egen landskabsarkitekt og selv lægge en plan. Dit valg er jo op til dit temperament.  En professionel landskabsarkitekt vil med sikkerhed spare dig for nogle fejltagelser og evt. fejlkøb, men på den anden side synes jeg at det både kan være sjovt og meget tilfredsstillende selv at planlægge sin egen have, især hvis bare nogle af ens ideer viser sig at være vellykkede.

Mange af havens buske, roser og blomsterplanter kan du også sagtens flytte igen, hvis du får sat dem på en plads, hvor du ikke rigtigt synes passer. Og det kan også sagens lade sig gøre at flytte et bed, selvom det jo kræver en vis arbejdsindsats og tid.

Dog hvis det drejer sig om de lidt større haveelementer som fx gamle træer, terrasser, store buske, pergolaer, hække og hegn, kan det være en god idé at tænke planen nøje igennem – eller få gode råd fra en landskabsarkitekt, før du gør noget drastisk.

Hvis du selv vil i gang uden en landskabsarkitekt kan du hente masser af inspiration til din nye have både i f i havebøger, butikker og på nettet. På den måde kan du skyde dig ind på, hvilken stil du ønsker i haven. Skal haven fx være moderne, romantisk, naturlig og vild, en bondegårdsidyl eller en japansk have – for blot at nævne nogle af de muligheder, der er. Det står dig selvfølgelig også frit for at blande genrerne til dit helt eget personlige miks.

Før du går i gang med haveplanen

Der er nogen gode ”husråd” inden du går i gang med at indrette din have Fx Havens størrelse og form har selvfølgelig betydning for, hvad der kan lade sig gøre. Og her kan det være nødvendigt at fravælge nogle af dine ønsker til haven.  De fleste danske villahaver er et sted mellem 600 og 1.200 kvadratmeter. I den størrelse have er det muligt at få opfyldt mange haveønsker. Her kan både blive plads til køkkenhave, krydderurter, roser, græsplæne, blomsterbede, træer, buske og måske et drivhus.

Det er en god idé at dele haven op i mindre rum. Så bliver det muligt at have flere forskellige haver i haven, uden at den kommer til at virke rodet. Du kan fx anlægge en lille velordnet have ved terrassen med fine bede uden ukrudt, mens du lader en anden del af haven ligge mere vild hen med uklippet græs og skvalderkål.

De mest vellykkede haver er som regel dem, hvor der er skabt en god sammenhæng med huset, og hvor havestilen passer til husets stil og type. Men jeg synes ikke du skal lade dig begrænse alt for meget af det. Det vigtigste er, at du bruger din have som et inspirerende sted, hvor du kan udfolde dine kreative ideer, lege og eksperimentere.

Det er vigtigt, at der en god sammenhæng mellem hus og have, så det bliver let at komme ud i haven. De fleste haver er indrettet med en syd- eller vestvendt terrasse, hvor familien kan nyde solen og spise aftensmad om sommeren.

Hvordan ved du hvad det rigtige er for dig?

Hvis du nu ikke er 110% sikker på, hvor du er i dit haveliv, kan du finde frem til den havetype og det design, der passer allerbedst til ‘lige præcis dig’, nemlig ved at overveje en række ting: Hvem du er som person, hvad du kan lide, hvad du har brug for af terrasser m.m., hvordan huset ser ud og hvordan grundens beskaffenhed og placering er. Det handler om drømmeplanterne – også når de er vokset til. Og det handler om at tage hensyn til tid, penge og kræfter i både anlæg og daglig pasning.

Sådan laver du en haveplan

  • Start med at måle haven op.
  • Tegn derefter en plan af haven på et stort stykke papir. Det er bedst, hvis målestoksforholdet på din haveplan er mindst 1:100, dvs. at 1 cm svarer til 1 meter. Et stykke ternet papir, hvor hvert tern svarer til en meter, er en nem måde at skabe sig et overblik.
  • Tegn også huset ind på plantegningen og tegn også gerne rummene og vinduerne. Det giver nemlig en god fornemmelse af, hvordan huset åbner sig mod haven, så du kan planlægge haven i sammenhæng med huset.
  • Tegn også vigtige haveelementer som fx træer, buske, bede, terrasser, redskabsskure og lign., som du ønsker at bevare, ind på planen.
  • For at få en fornemmelse af, hvor der er sol og skygge i haven, er det også en god idé at markere på tegningen, hvordan sol og skygge falder i haven på de tidspunkter af dagen, hvor du bruger haven mest.

Når du har en plan, der viser, hvordan din have ser ud i dag, kan du kopiere den i flere eksemplarer, så du kan eksperimentere med flere forskellige indretninger af haven.

Læs også 2 del af “gør haven til hyggekrog” HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *