Hjemmelavet hyldeblomstsaft i 3 varianter

Smagen af sommer

Hjemmelavet hyldeblomstsaft smager er indbegrebet af sommer. Jeg giver dig fire nemme opskrifter på hvordan du nemt kan lave hyldeblomst – med sukker og citron – hyldeblomst med rørsukker, citronskal og citron – hyldeblomst med sukker, brun farin og lime – rosa hyldeblomstsaft!

Det er hverken svært eller besværligt at lave sin helt egen hyldeblomstsaft. Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke hyldeblomsterne når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (på den måde undgår du for mange bitterstoffer i din saft/sirup).

Du behøver egentlig ikke at vaske dem, hvis du blot husker at plukke dem på engen, langs marken m.v. – og ikke lige ved en forurenet vej.

Fælles er også, at alt sukker i de forskellige opskrifter opløses i to liter kogende vand, hvorefter hyldeblomstskærme og citron tilføjes.

HYLDEBLOMSTSAFT MED SUKKER OG CITRON:

Du skal bruge:

 • 40-50 afstilkede blomsterskærme
 • 1 kg økologisk sukker
 • 3-4 økologiske citroner
 • 2 liter vand
 • 2 spsk. citronsyre

Sådan gør du:

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver og hyldeblomstskærmene, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl.Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt. Frys saften ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og evt. skyllet i atamom. Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke.

TIP: Put hyldeblomstsaften i isterningeposer, og frys den, så kan du lynhurtigt lave et glas kold saftevand på de varme sommerdage. Eller bland saften med danskvand og lav hjemmelavet ‘hyldeblomstsodavand’.

HYLDEBLOMSTSAFT MED RØRSUKKER, CITRONSKAL OG CITRON

Du skal bruge:

 • 40-50 afstilkede blomsterskærme
 • 1 kg økologisk rørsukker
 • 3-4 økologiske citroner
 • Citronskal rives med en juliennekniv (citronrivejern)
 • 2 liter vand
 • 2 spsk. citronsyre

Sådan gør du:

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver, der mases lige inden de kommes i. Så kommes citronskallerne og hyldeblomstskærmene i, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt. Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og evt. skyllet i atamon. Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke.

​Smagen på denne variant er mere frisk, og egner sig i øvrigt også ganske godt som apperitif med lidt hvidvin/vodka i.

HYLDEBLOMSTSAFT MED SUKKER, BRUN FARIN OG LIME

Du skal bruge:

 • 40-50 afstilkede blomsterskærme
 • 1 kg økologisk sukker
 • 500 g brun farin
 • 6-8 økologiske limefrugter
 • 2 liter vand
 • 2 spsk. citronsyre

Sådan gør du:

Kog vandet sammen med sukker og brun farin. Når det er helt opløst tilføjes saften af alle limefrugterne. Så kommes hyldeblomstskærmene i og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt. Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og evt. skyllet i atamon. Den færdige ekstrakt blandes med 4-5 dele vand afhængig af smagsstyrke.

Smagen på denne variant er meget koncentreret og aromatisk karamelagtig (pga. den brune farin). Den mørke farve er virkelig flot og en god kontrast til den mere almindelige hyldeblomstsaft.

VIDSTE DU, AT …

Hyld siges også at holde myg væk, så sæt hyldegrene i soveværelset og stuen, hvis du vil være fri for myg. Og så pynter en skøn håndplukket blomster jo altid på terrassen.  

Det er hverken svært eller besværligt at lave sin helt egen hyldeblomstsaft. Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke hyldeblomsterne når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (på den måde undgår du for mange bitterstoffer i din saft/sirup).

Læs også gerne mit indlæg med sort hyldebærsaft HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *