Slip af med din stress

Med venlig/kærlighed til dig selv!

Jeg har i tideligere indlæg kommet med mit bud på en stressfri jul. Men nu er det altså bare sådan, at stress kan komme på mange andre tidspunkter i ens liv. Jeg har selv lige være igennem en lidt stressfuld periode de sidste tre mdr. Og hvor jeg afslutningsvis måtte sætte foden ned, og mærke efter i mig selv, hvordan det egentlig stod til.

Stress skader hjernen. Og længerevarende stresstilstande trækker hjernecellernes synapser. Som er en slags føletråde der forbinder nervecellerne. Sig ligefrem og tilbage. Det er formentlig den tilbagetrækning, der er skyld i en alvorlig depression i forbindelse med stress sygdom. Nu har finske forskere fundet ud af, hvordan man kan undgå dette ved at hæmme aktiviteten i et særligt protein. Proteinet fungerer som en stress-sensor. Og ved at stoppe det kan man hjælpe hjernes synapser til at bedre kunne klare længerevarende stress. Det kan føre til at man kan udvikle nye målrettede behandlingsmetoder frem for de nuværende, som typisk er lykkepiller og terapi. KILDE Turku Bioscience

Egenomsorg

Jeg ved ikke hvad jeg skal tro på, andet end at sund kost jo spiller en rolle, når der er tale om stress.  Og jeg har nu aldrig taget skade af terapi i form af samtaler hos en psykolog eller coach for den sags skyld. Jeg er af den overbevisning, at jo bedre man kender sig selv, og slipper tendensen i at holde fast, i det som man mærker der stresser – jo mindre stress!

Jeg bliver sommetider spurgt – hvad det vigtigste jeg har lært, i løbet af mine 25 års nysgerrighed og dybe interesse for selvudvikling og det menneskelige sind.

Det er egentlig ikke så svært at svare på, selvom jeg synes, jeg har lært uendeligt meget især fra coachingens verden. Alligevel er der ét svar, jeg ofte vender tilbage til: og det er egenomsorg.

OG

Evnen til at slippe sine gamle/forældede overlevelsesmønstre, for i stedet at lære sig selv at kende på sine egne præmisser, og ikke mindst, lære at behandle sit selv venligt og kærligt.

Når jeg nu skriver det sådan sort på hvidt, kan det jo godt lyde nærmest en lille smule neurotisk, ikke? Det er det på sin vis også. Men i så fald, så er det en meget almindelig neurose, som mange af os trækkes med hver eneste dag: Tendensen til at kæmpe med os selv.

Vi begår ofte den fejl, at vi tror, vi kun skal behandle os selv godt, når vi fortjener det. Det er en stor fejl.

Venlig/kærlighed overfor sig selv kan lige så godt blive en underliggende strøm i dit liv. En strøm, som hjælper dig på vej. Også når livet udfordrer!

For mig er egenomsorg essensen af selvudvikling. Og venlig/selvkærlighed er vejen frem.

Vær venlig og kærlig overfor dig selv. Altid!  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *