Traf den rigtige beslutning

Tænker du for meget?

Jeg må komme med en tilståelse: Jeg har ikke altid været god til at tage den rigtige beslutning som gavnede mig. Udfordringen ligger måske ikke i mine valg, men mere hvor længe jeg somme tider har udskudt dem, og hvor meget jeg stressede over dem. Og det var nok også tanken om at vælge forkert der skræmte mig. Det har nogle tilfælde fået mig til at flygte fra svære beslutninger.

Det værste er, at man jo ofte ikke selv er klar over, at man flygter. Umiddelbart er det jo godt at tænke over tingene før man vælger, men for mig har det ofte været en undskyldning for at udskyde valget, fordi jeg var bange for at vælge forkert.

Alle mennesker står ofte overfor valg. Hvis det er de nemme valg at træffe, tænker vi generelt ikke meget over det. Mens de svære valg, virkelig kan udfordre os.

Når vi står overfor et svært valg, tyer vi ofte til at (over)analysere eller gøre det modsatte: nemlig at gribe i luften efter nogen eller noget, der kan fortælle os, hvad vi skal.

Vi kan naturligvis få kloge input og fine indsigter på den måde. Men valget kan stadig føles næsten umuligt at træffe alligevel.  

Og hvorfor så det?

I de fleste tilfælde er det fordi vi sidder fast i at træffe et rigtigt valg. Og lige præcis den tanke kan få os til at sidde endnu mere fast. Også uanset hvor meget vi har analyseret og hvor gode råd og tegn, vi har modtaget. 

I sidste ende skal vi kunne forklare og forsvare, hvorfor vi netop træffer lige præcis dét valg. Så vi forklarer og forsvarer i vores indre.

Selvhjælpsbøger?

Hvis du, ligesom jeg, har det med at tænke lidt for meget over tingene, er de fleste bøger om beslutningstagen en ringe hjælp. Langt de fleste bøger giver blot flere ting at tænke over, hvilket er det modsatte af hvad “overtænkere” har brug for.

Udfordringen med min viden om beslutningstagen er, at de værktøjer og modeller som jeg kender til, handler om at gøre beslutningsprocessen så perfekt som muligt, således at man undgår at begå fejl.

Min udfordring er imidlertid ikke mine fejltagelser, men min frygt for at fejle. Udfordringen er ikke, at mine beslutninger er uperfekte, men at jeg er for perfektionistisk.

Ret ofte, når vi kigger tilbage på de valg, vi har truffet engang, kan vi se, at de grunde vi gav os selv dengang, faktisk ikke var så vigtige, som vi gik og troede.

Som årene er gået, har jeg lært at tillade mig selv at sige: “Jeg træffer valget, fordi jeg træffer valget”  

Vi må acceptere, at vi aldrig får 100 % garanti for, at vi har truffet det rigtige valg – ligesom vi må leve med den følelse af tab og usikkerhed, som vores fravalg medfører.

Det aller vigtigste er, at have sig selv med i beslutningen, inden man træffer et valg.

»At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste livet.«

Søren Kierkegaard citat fra 1849

Langt de fleste beslutninger har ikke altid en perfekt løsning. Det er en frustrerende tanke, især hvis du inderligt ønsker at finde den perfekte løsning. Men jeg synes tanken på samme tid er lidt befriende. For hvis det perfekte valg ikke findes, er det jo også være okay, at du ikke kan finde det.

Kender du det konstruktive verdensbillede?

Det er jo fristende når man ikke ved hvad man skal gøre, nemlig ikke at gøre noget. Så gør man i det mindste ikke tingene værre. Og ingen beslutning er jo i sig selv en beslutning. Men den er ofte dårligere end det forkerte alternativ, som vi er så bange for at komme til at vælge.

Der findes 4 begrænsende overbevisninger, som gør det svært for overtænkere at vælge. Her er en en kort opsummering:

Begrænsende overbevisning:

  • Beslutningen er en forbandelse
  • Jeg bliver ulykkelig, hvis jeg vælger forkert
  • Der findes den perfekte beslutning.
  • Jeg skal være sikker på at beslutningen er perfekt.

Konstruktivt verdensbillede:

  • Beslutningen er en gave
  • Min lykke er mindre påvirkelig end man skulle tro
  • Der findes ofte ingen perfekt beslutning
  • En forkert beslutning er bedre end ingen.  

Mind dig selv om det konstruktive verdensbillede, når du har brug for beslutsomhed. Hvis du lader de begrænsende overbevisninger styre dig, gør du beslutningen sværere end den nødvendigvis behøver at være.  

Det lyder jo nemt ikke!?

Selvom det kan stilles så simpelt op, kan det stadig godt være svært at træffe den rigtige beslutning.

Jeg kan stadig have svært ved at træffe beslutninger end jeg måske vil foretrække. Men det har hjulpet at erstatte de fire begrænsende overbevisninger med et mere konstruktivt verdensbillede. Jeg håber også det vil kunne hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *