Lækker gluten-laktosefri citronkage

Gâteau au citron

Citronmånen er en skøn, svampet kage og nok også en af de skærekager jeg holder mest af. Dog er jeg ikke vild med glasur, da jeg synes det bliver alt for sødt, men det løser jeg ved at lidt drysse florsukker ovenpå i stedet. Og det synes jeg fungerer rigtig fint. Jeg tror heller ikke jeg tager meget fejl når jeg siger at mange forbinder citronmåne med den halvtørre citronmåne med den alt for gule glasur på toppen, som man kan købe i supermarkedet. Det er slet ikke så svært at bage kagen selv, og den smager også så meget bedre end den man kan købe.

Navnet ”gâteau au citron” er fransk og betyder oversat til dansk citronkage. Og navnet passer måske også bedre da de fleste franske citronkager har florsukker drysset ovenpå, deraf min inspiration. Du kan naturligvis komme glasur på hvis du lyster.

Jeg bager kagen i en tærteform med aftagelig bund, hvis du ikke har det, så bruger du bare en springform. Jeg synes kagen er flot når den er hel, men du kan vælge at dele kagen i to, så den får det helt rigtige citronmåne-look.

Min anbefaling er at bage denne citronmåne med en blanding to meltyper. Nemlig en blanding af rismel og boghvedemel som får kagen til at hænge bedre sammen. Har du ikke dem til rådighed, kan kartoffelmel også bruges som alternativ. Kagen er simpelthen så svampet og saftig og helt perfekt syrlig.

Du skal bruge:

225 gram laktosefri, blødt smør

200 gram revet marcipan

1 dl gram sukker

Skal og saft af to økologiske citroner

2 tsk vaniljesukker

4 æg

100 gram rismel

100 gram boghvedemel (har du ikke rismel og boghvedemel til rådighed, kan du bruge 200 gram kartoffelmel)

2 tsk bagepulver

En håndfuld birkes

Hvis du vil have glasur:

Ca. 400 gram flormelis

Saft af en citron

Vand

evt. ½ tsk gurkemeje – det gør glasuren mere gul

Start med at tænde ovnen på 175 grader alm ovn. Pisk smør, marcipan, sukker, citronskal og vaniljesukker godt. Pisk æggene i et ad gangen. Du kan slå alle ægge ud i en skål, så er det lettere at styre så der ikke kommer skal i dejen. Kom kartoffelmel og bagepulver i dejen sammen med citronsaften og rør godt rundt. Smør en form (jeg brugte en tærteform med løs bund 28 cm) og hæld dejen i formen. Bruger du en springform kan du beklæde den med bagepapir.  Bag kagen i ca. 30 minutter.  Stik med en strikkepind i midten og se om den er færdigbagt. Hænger der dej på skal kagen være længere i ovnen. Lad kagen køle af, før der kommes glasur eller drysses florsukker og birkes på. Lad gerne noget glasur falde udover kanterne.

Glasur: Bland flormelis, med gurkemeje sammen med kogende vand og citronsaft. Glasuren skal have en sej tekstur, så hold lidt igen med vandet.

Tip: du kan også bage i små tærte/mufinforme. I så fald så skal de små tærter bage ca. 15 minutter

Tip: du kan også pynte kagen med hakkede mandler

Har du ikke problemer med gluten kan du med fordel prøve min kirsebærkage HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *