Søvn er vigtig for vores mentale sundhed

Nu skal der soves i økologisk sengetøj

Jeg kan hermed løfte sløret for mit andet samarbejde, som jeg uden tvivl er meget glad for! Så jeg skal naturligvis gøre opmærksom på, at dette indlæg skal markeres som reklame. Alle ord og holdninger er naturligvis helt og holdent mine egne.

Jeg vil først og fremmes også komme med mit budskab om hvorfor jeg synes at søvn er vigtig og hvad jeg selv gør og prøver at efterleve så godt som jeg kan.

Hvorfor er den dybe søvn så vigtig?

Mange mennesker sover mindre og dårligere, end godt er, og det har desværre konsekvenser på sigt. Den er nemlig helt afgørende for vores trivsel og mentale sundhed. Dog dyrker mange motion som aldrig før og spiser sundere og det er naturligvis godt for kroppens sundhed, men vi skal altså også tage vores søvn alvorligt.

Viste du at for lidt søvn kan gøre dig syg? – For lidt søvn er koblet til en lang række problemer som fx overvægt, diabetes og hjerteproblemer. derudover er søvnbesvær stærkt koblet til udvikling af psykiske lidelser – primært angst og depression.” der er derfor god grund til at tage din søvn alvorlig.

Både hjerne og krop får fornyet styrke under dyb søvn. Det er nemlig under den dybe del af søvnen, at hjernen bliver renset for affaldsstoffer, og at vævet reparerer sig selv efter en dag med mange fysiske strabadser. Bl.a. sker der en høj udskillelse af væksthormoner, som stimulerer reparationen af de celler, der har taget skade i løbet af dagen. Den dybe søvn er derfor afgørende for, at du vågner op med fornyet energi og overskud.

Det er også under dyb søvn, at du bearbejder dagens indtryk og lagrer information i hukommelsen. Kommer du ikke tilstrækkeligt ned i den dybe søvn, vil det også påvirke din indlæring, reaktionstid og din koncentrationsevne negativt.

Ifølge Poul Jennum, som er ekspert i søvn samt professor og overlæge ved Rigshospitalet og Københavns Universitet:

”Vores søvn påvirker vores psyke, immunsystem og hukommelse – og det er helt centralt for hjernen og kroppens udvikling, at vi får vores nattesøvn.”

Jeg kan dermed konkludere at god søvnkvalitet altså er ret så afgørende for, hvordan vi trives og kan gøre alle de ting, vi gerne vil, imens søvnforstyrrelser er en risikofaktor for mistrivsel og psykisk sygdom såvel som fysisk sygdom.

Hvad kan du selv gøre?

Der er faktisk meget du kan gøre hvis du hører til en af dem som ligger og roterer en time eller to, inden du kan falde i søvn.  Det sker at man kan komme i en situation, hvor man bare får for lidt søvn og desværre komme ind i en fase, hvor den manglende søvn får sit eget liv. Gradvist kan man komme ind i en negativ spiral, som man skal arbejde aktivt på at bryde ud af men den kan brydes!

Gør din søvn til en nydelse, noget som du ser frem til og glæder dig til. Din søvn er ikke noget, der blot skal overstås, eller som du nødtvungent må acceptere. Det er en del af livet så hvorfor ikke nyde den?

Jeg sover og får 7-8 timers søvn hver nat. Jeg afsætter altid god tid til min søvn, også selv om jeg har travlt, eller der kommer en god film i fjernsynet. Søvnen styrker både din krop og dit sind, fordi dannelsen af væksthormoner stiger under dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder.

Jeg går som regel i seng på et fast tidspunkt. Man kan nemlig hurtigt få udviklet en forsinket døgnrytme bare ved at stå senere op og gå senere i seng. Og så bliver det også sværere og sværere at komme tilbage til normale sovetider.

Et godt sovemiljø er alfa og omega.

Find en god madras, dyne/pude – og glem ikke sengetøjet – og det behøver ikke være dyrt men kig gerne efter økomærket så du slipper for unødige og rester af tilsætningsstoffer.

Og her er det at Andersens design kommer ind i billedet – hun producere nemlig sengetøj i 100% bomuld. OEKO-TEX i meget enkelt og stilfuldt design. Fås i 4 størrelser: Enkeltsæt, dobbeltsæt, queensize og kingssize.  Se selv flere designs HER

Vi har herhjemme fået lov at afprøve sættet Diamond Bed Linens, Clear, 140 x 200 cm – Enkeltsæt og selvom vi var lidt betænkelige over at skulle sove i sengetøj med små sten, så blev den gjort til skamme. Vi mærkede dem knap nok – og så ser det jo smukt ud når sengen er redt.

Når madrassen, pude/dyne og sengetøjet er på plads så vil et mørkt, stille og køligt soveværelse er at fortrække og helst ingen forstyrrende husdyr i sengen. Lige pt bruger jeg ørepropper og vi har sæt mørklægningsgardiner op, da vi ellers er generet af lyset fra vinduet.

Soveværelset og sengen er kun til søvn og sex. Jeg går meget højt om i at soveværelset ikke må ligne en tv-stue, arbejdsværelse eller lignende. Derfor er elektronik bandeløst!

Jeg giver mig selv tid til at falde ned og til at slappe af i mindst en time før jeg går i seng. Slappe af med noget behageligt og beroligende, f.eks. stille musik, læsning, et varmt bad eller meditation. (eller bare falde i søvn på sofaen – det er faktisk ganske afstressende for mig at ligge ved siden af kæresten min)

Stimulanser

Jeg undgår altid koffeinholdige eller alkoholiske drikke efter kl. 16.00 (kaffe, te, cola, vin, øl eller energidrikke). Hvis du er ryger så hold igen med rygning, da det også kan forstyrre søvnen.

Det blå lys

Læg nu den mobil og iPad fra dig, og sluk også gerne for fjernsyn og computer minimum en time inden sengetid. Det blålige lys, som skærmene udsender, undertrykker nemlig udskillelsen af søvnhormonet melatonin. Samtidig øger lyset udskillelsen af stresshormonet kortisol, som har en negativ indvirkning på den dybe søvn. Derfor kan det altså ikke sige for meget!

Du kan med fordel også læse mit indlæg om levendel som har en beroligende efekt på din søvn HER

Godnat, sov godt og drøm sødt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *