Crepes suzette – ala soeur isabell

Lækre Franske pandekager

Jeg elsker crepes Suzette med Grand Marnier, mandelstykker og fileterede appelsinstykker – en skøn sammensat smag af varme, friskhed, karamel, sødme og aromatisk appelsin. Også inde jeg viste de var opkaldt efter en fransk skuespiller og jo stammer fra mit elskede Frankrig, var det min yndlings dessert.

Det er nu ikke så tit jeg står i køkkenet og laver pandekager, men når jeg gør, er de næsten altid fransk inspireret og gerne dobbelt portion så der er til dagen efter. Det var det også denne gang, men dog ikke flamberede, da vi herhjemme, som regel spiser dem som almindelig danske pandekager (nøøj, hvor jeg savner at komme til Frankrig, men det er en hel anden historie)

Crepes Suzette er jo den franske klassiker, når vi taler dessert og pandekager. Og Pandekagerne er opkaldt efter den franske skuespillerinde Suzanne Reichenberg, der døde i 1924. Crepe betyder pandekage på fransk, og Suzette er kaldenavn for Suzanne, og deraf navnet. Crepes Suzette laves som helt tynde pandekager, som rulles sammen og ved serveringen flamberes de med grand marnier eller Cointreau. Se evt. linket HER

Denne opskrift er dobbelt potion og giver garanti 16-18 pandekager, selvfølgelig afhængig af hvor store og tykke du laver dem. Dejen er jævn tyk og kan sagens laves tyndere, men jeg synes det giver den perfekte tykkelse til pandekagen. Denne opskrift er den som kommer tættest på og kan variere alt efter hvad du har i huset fx kan du bruge mandelmælk i stedet for alm mælk og har du ikke kardemomme så undlad blot den smagsforstærker.  

Du skal bruge:

550 g hvedemel

6 æg

2 spsk olie

2 spsk orangeblomstvand eller saften og skræl fra en økologisk appelsin

1 knsp salt

2 spsk sukker

En vaniljestan eller 2 tsk vaniljesukker

6 dl kærnemælk eller alm mælk

4 dl lys øl fx Blanc 1664

Evt ½ tsk kardemomme

Smør, til stegning

Sådan gør du:

Hæld melet i en skål, og lav en fordybning i midten. Slå æggene ud i skålen, tilsæt olie, orangeblomstvand eller saften fra en øko appelsin og fintrevet appelsinskal, salt, sukker og vanilijesukker. Bland det let med en elpisker.

Hæld mælk og øl i dejen lidt ad gangen under energisk piskning. Læg et klæde over skålen, og lad gerne dejen hvile 1 time på køl.

Varm en god pande op, og bag pandekagerne ved god varme til de er lysebrune. Husk at røre i dejen, inden der kommes en ny portion dej på panden da dejen kan danne bundfald. Hold evt. pandekagerne varme i ovnen (50°) eller server dem med det samme.

Server de varme pandekager med dit yndlingsfyld.

Hvis du vil flambere:

Appelsinsauce

Du skal bruge:

Revet skal fra 1 øko appelsin

Friskpresset appelsinsaft fra 2 appelsiner

1 appelsin, skåret i både, fileterede

0,50 dl grand marnier, eller cointreau

45 g sukker

45 g smør

50 g mandler, smuttede og hakkede

Sådan gør du:

Kom sukkeret på en pande og skrue op for lidt over middelhøj varme. Lad sukkeret smelte og tilsæt derefter smør, mandler og appelsinskal. Det bruser op og skal lige røres sammen hurtigt med en paletkniv.

OBS: Sørg for at emhætte er slukket og pas godt på ved næste step!

Hæld Grand Marnier på panden, sæt ild til – det giver høje flammer.

Hæld appelsinsaften over flammerne, så slukkes de og der slukkes for varmen.

Fold tynde crepes pandekager til trekanter, som vendes i appelsinsauce på panden og derefter anrettes på tallerkener og serveres evt. med en kugle god vaniljeis til.

Læs også indlægget på Marks lørdagspandekager HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *