Riz au lait et caramel

Den helt klassiske franske risdessert

Vi er en lille folk piger som mødes og spiser pigefrokost nogle gange årligt, og da jeg i år skulle stå for risalamande til årets julefrokost, kunne jeg jo heller ikke lige dy mig. De skulle jo smage den franske risdessert Riz au lait som er en variant af den danske juls risalamande, som jo serveres med skøn lun kirsebærsovs. Desserten minder egentlig meget om risengrød, den er dog en del sødere, da den bliver kogt med sukker, kanel og vaniljestang.

Riz ua lait er cremede risbudding som jeg er helt vild med og selvfølig skulle pigerne smage den. Det giver god mening at lave riz au lait i julen, men man kan spise den året rundt. Måske kunne man endda være frisk (og nu ved jeg godt jeg deler vandene), nok til at prøve den juleaften i stedet for den traditionelle risalamande – ikke et ondt ord om det – jeg elsker det!

Og pigerne elskede den og synes bestemt godt den kunne måle sig med den danske risalamande. Derfor synes jeg også mine læsere skal have chancen for at afprøve den, dog med stor risiko for afhængighed og at den tager pladsen juleaften.  

Det skal du bruge til 6 portioner

  • 125 g grødris
  • 125 g rørsukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang hel kanel
  • 8½ dl sødmælk
  • 1½ dl piskefløde

Karamelsauce:

  • ½ liter piskefløde
  • 125 g sukker el. brun farin
  • ½ dl vand
  • lidt flagesalt

Sådan gør du

Skyl ris, og kog dem op i vand i en tykbundet gryde. Hæld/sigt overskydende vand fra. Tilsæt sødmælk, fløde, sukker, salt, kanelstang. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom kornene og stangen i gryden. Lad det simre ved svag varme med låget halvt på i ca. 60 min. Rør i gryden undervejs, så det ikke klumper eller brænder på. Konsistensen skal være tyndere end risengrød. Når den køler ned, tykner den, og vi vil gerne have en cremet og ikke helt stiv riz au lait. Så vær modig og stop kogningen, når grøden stadig ser ret tynd ud. Fisk vaniljestangen op og hæld den varme grød i portionsglas. Dæk med plastfolie og kom i køleskabet.

Karamelsauce:

Kog piskefløde op, og stil til side. Hæld sukker i en tykbundet gryde, dæk med vand, og lad det koge op ved middelvarme. Når sukkeret er opløst, og vandet fordamper, begynder sukkeret at karamellisere. Lad det blive gyldent. Hæld fløden i lidt af gangen, og pisk sammen undervejs, så saucen bliver fin og cremet. Kom til sidst salten i, Lad saucen køle af og server den oven på riz au lait.

Tip: server riz au lait med cognacmarinerede svesker, figner i karamel, med frisk frugt eller hvorfor ikke lun kirsebærsauce.

Du kan også prøve min Risbudding med sauce aux frambioses HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *