Oplevelser i skønne Nice

Byen man aldrig bliver træt af

Det er ikke uden grund at Nice hvert år får besøg af flere millioner turister årligt. Eftersigende faktisk hele 4 millioner. Vi har selv været i Nice en del gange efterhånden og vi bliver aldrig træt af at slentre rundt. Vi ser stort set noget nyt hver gang vi er på visit i byen. Jeg har egentlig skrevet et indlæg om Nice, men der er bare så mange muligheder og derfor har vi lavet denne liste. 

Vi har her samlet oplevelser som du kan bruge som inspiration. Om det er første gang eller anden gang spiller igen rolle – denne liste bliver længere og længere jo flere gange vi er i Nice.

Nice er virkelig bare nice! Byen sprudler af liv, sol, strand, smukke bygninger og sydfransk charme! Og uden at sige for meget, har den betaget os hver gang vi har der. Hvis der er noget, der kan gøre en by levende, så er det en by som har det hele – strand, hav, by med charmerende bygninger, grønne områder, skønne cafeer og ja jeg kunne jo egentlig blive ved. Det er også bare opløftende at se andre tage sig en dukkert i det skønne hav eller se dem sidde og snakke sammen på promenaden med en kop kaffe. Byer, som ligger ud til kyster og har strande er bare lig med sol, sommer og ferie.

Der er ingen tvivl – Nice er masser af indtryk, og man bliver aldrig færdig! Og Nice er også historie, kunst, gastronomi, kultur, og jeg har vist sagt det før – sydfransk charme fra den allerbedste side.

1.      Den gamle bydel

Man har ikke været i Nice hvis man ikke har slentret gennem den gamle bydel, så det sagt. Selvom vi har været i Nice flere gange, er det et must, lige at skulle der forbi. Så hvis du lige som os er til gamle smukke bygninger blandet med cafeer/restauranter, tæt på strandpromenaden, kan vi varmt anbefale dig enten at bo i den gamle bydel i Nice eller slentre forbi. Her er så hyggeligt og der er masser af spændende aktiviteter, du kan foretage dig.

Noget af det første, vi vil anbefale dig, er at gå rundt i byens gamle kvarter og bare snuse stemningen ind, måske shoppe lidt eller vælge en hyggelig café og sidde og nyde synet af de mange mennesker, som går forbi. Som så mange restauranter ved populære strandområder og bydele er restauranterne ikke billige, men det kan være et udmærket valg, hvis du ikke har tid eller mulighed for at gå på restaurant-jagt. Vores stamcafe hedder HOBO og som er dansk eget.

Ikke langt derfra Begge ligger den store flotte plads, Place Massena, som er overvældende og smuk med dens flotte og imponerende mosaik og ikke at forglemme de store mondæne, røde bygninger, som omkranser pladsen. Bygningerne er bygget i 1843-44 i italiensk stil og indeholder bla. shopping arkader med små butikker, du kan lade dig friste af.

Ikke så langt derfra finder du også et lille marked, hvor du kan snuse efter franske antik-fund og andre sjove franske vintage-ting. Se punkt 7 længere nede.

2.      Byens lærke strande

Selvom vi aldrig bader når vi er i Nice så er der rig mulighed for dette hvis du er en rigtig standløve/inde for Nice har mange strande. Selvom stranden i Nice er dækket af pebble sten er havet noget af det smukkeste, du kan forestille dig.

Efter sigende skal vi helt tilbage til det tidlige 1700 århundrede hvor turisterne begyndte at trække til Nice bl.a. på grund af kystens skønhed. Havet ved Nice har en næsten helt unaturlig turkisblå farve og er bare rigtig flot og indbydende til en dukkert. Jeg har ofte tænkt på den særligt turkisblå farve og undret mig over, hvordan den kan blive så azurblå/turkis.

Indtil der var en som sagde til mig, at havet ved Nice har ofte 2 farver. En turkis farve (tæt på stranden) og en mørkere dyb azurblå farve længere ude. Den turkise farve opstår, når der er turbulens i havet og der frigives kalk fra pebble stenene. Når sollyset oplyser vandet, spredes kalk partiklerne og skaber fænomenet “Tyndall effekten”, og som er dét, der skaber den smukke, opaliserende farve i havet. Det synes jeg egentlig er interessant.

3.      Når sulten melder sig

Vi overvejer aldrig om vi skal sidde inde eller ude. Nice er beriget med et mildt middelhavsklima med masser af solskinstimer, et mildt forår og efterår – og selvfølgelig en lang, varm sommer. De fleste caféer og restauranter er dækket op med udeservering og er rigtig hyggelige at sidde ved. Nice ligger ud til havet og du vil derfor se rigtig mange restauranter skilte med “Moule-frites” (muslinger serveret med pommes frites), paella, skaldyr og andre fiskeretter. Er man ikke til fisk og skaldyr er der også finde mange retter med pasta og andre italienske specialiteter i menukortet.

Udover “Salade Nicoise”, som efterhånden er blevet til lidt af en kending herhjemme, kan man få en af Nices egne specialiteter – som særligt hører sig til Nice, “socca”, som er en pandekage lavet af kikærtemel, olivenolie og salt og i nogle tilfælde serveret med oliven og ansjoser. Jeg har vist nævnt det før i mit indlæg om Nice at man lige være obs på at mange restauranter holder lukket mellem 15-18.30. Her har de pause og der bliver der gjort klar til aftenservering.

4.      Gå langs Promenade des Anglais

Promenaden ligger langs kysten og hvis du elsker strand og hav, men ikke lige har muligheden for at hoppe i vandet eller ligge og slikke sol, kan du altid gå en tur langs den palme beklædte Promenade des Anglais. Promenaden blev skabt helt tilbage i 1820 og var allerede dengang et populært foretagende for aristokratiet og overklassen, der besøgte området. I dag er promenaden stadig meget populær både blandt de lokale, cyklister og skatere – og ikke mindst turisterne. Langs promenaden har de sat blå stole op, så du kan sætte dig og se ud over havet.

5.      Er du til sydfransk shopping?

I Nice finder du ikke mindre end 7.000 indkøbsmuligheder. Jeg behøver vist ikke sige mere!! byen er virkelig et sandt shoppe eventyr. Her er butikker – alt lige fra trendy shopping til gamle antikviteter og vintage indkøb. Byen er også kendt for sine mange små butikker og markeder med autentiske og lokale produkter. Det er meget tydeligt, at byen tiltrækker mange med de gode penge på lommen, som kun tager til byen alene for at shoppe. Folk i byen går nydeligt klædt og man fornemmer en særlig fransk elegance i deres tøjstil, som man sjældent oplever andre steder. Avenue Jean Medecin som jeg har nævnt før er et godt sted at starte. Her finder lige fra skønne traditionelle franske butikker til det dyre designerbutikker.

6.      Slotsbjerget

Chateau er et lidt vidt begreb på fransk for reelt er der tale om et meget stort og nedlagt fort. Selve det nedrevne fort er der ikke så mange spor af.

Men en gåtur til Slotsbjergt en god aktivitet, og du belønnes med en helt imponerende udsigt over dels havnen til den ene side og til kystlinjen på den anden side. Et enormt antal trapper fører herop, og det er helt sikkert et sted man skal besøge når man er i Nice. Vi har udskudt det et par gange men sidst vi var i Nice i 2022, altså sidste år tog vi trapperne helt op til toppen. Sikke en tur i 35 graders varme. Men det er altså hele gåturen op af trapperne værd. Vi tog det i vores tempo og vi stoppede da også op og fik pusten et par gange og nyd udsigten undervejs. Der er mange repoer, hvor man samtidig kan nyde udsigten undervejs. På toppen findes et umådeligt flot vandfald og parklignende arealer. Og man skal så sandelig gå rundt her, for der er udsigt til mangt og meget i 360 gr., inkl. bydelen med bådehavnen og bjergene, som omkranser Nice. Samtidig får man også en fornemmelse af byens størrelse og udstrækning, Frankrigs 6. største by.

Dette område kan klart anbefales, men husk det går stejlt opad og nedad igen. Det skal dog siges, at man også kan komme herop via elevator fra stranden. (det fandt vi først ud af da vi kom ned igen)

7.      Marché aux Fleurs Cours Saleya

En del af et besøg i Nice er 7. Marché aux Fleurs Cours Saleya. Marked i sig slev er ikke det store, med mindre man er til sæbe, blomster og lidt frugt, men det emmer af sydfransk charme. Dog om mandagen er der loppemarked med mange sjove ting og sager, alle andre dage sælges om formiddagen grønt, blomster, oste, marmelader, sæber, oliven, krydderier. Dets forskelligartede restauranter, som ligger langs gaden bruger stadepladserne til udendørs servering om aften.

8.      Place Rossetti

Efter en god tur rundt i hele nice er det tid til at slappe af og nyde det. Og det gør men så godt på Place Rossetti. Place Rossetti er beliggende i den gamle del af Nice. Det er en firkantet plads og behagelig størrelse, og der er cafeer, restauranter og arkitektoniske bygninger. Hvis man leder efter en hyggelig plads med liv og steder at spise, så skal man helt sikkert besøge Place Rossetti midt i den gamle bydel.  Kan kun anbefale  Place Rossetti til at sidde og slappe af.

9.      Place Massena

Bygningerne er bygget i 1843-44 i italiensk stil og indeholder bla. shopping arkader med små butikker, du kan lade dig friste af. Pladsen fører ned forbi springvandet Fontaine du Soleil (Solens kilde) og Promenade des Anglais – den livlige promenade ved stranden og videre helt ned til stranden, men inden da, får du det gamle kvarter til venstre og parken “Jardin Albert ler” til højre.Vi har kun oplevet pladsen om dagen men pladsen bør opleves på forskellige tidspunkter af dagen. Om morgenen hvor der nydes kaffe mm på solsiden af pladsen, midt på dagen, hvor der kan være arrangementer i parkerne på siderne af pladsen og ikke mindst om aftenen med lysfigurer og farvet springvand.

10. Jardin du Monastère de Cimiez

Et af de steder vi ikke har besøgt endnu men et af de steder vi planlægger og skal se når vi er i Nice næste gang – sep 2023.

Derfor er der heller ikke så meget tekst andet end at det eftersigende skulle være et sted hvor man absolut må besøge og at haven er et besøg værd uanset årstid.

I er også velkommen til at se vores indlæg fra 2016 HER

Har du været i Nice? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *