Sådan bruger du positiv psykologi i din hverdag!

Der er faktisk stadig mange mennesker som ikke ved, hvad de skal bruge positiv psykologi til. Det synes jeg er lidt ærgerligt, for der er mange gode værktøjer i positiv psykologi som man nemt kan implantere i sin hverdag.

Mange tror, at positiv psykologi er indviklet og bare går ud på at vi bare skal tænke positivt, uanset hvad vi kommer ud for i livet. Eller at det handler om en bestemt teori eller tilgang lidt ligesom fx psykoanalyse, kognitiv adfærdsterapi eller en bestemt livsfilosofi. Dette er ikke helt rigtigt. Eller helt skævt samlinger det med mindfulness. Men det er dog rigtigt at man kan bruge positiv psykologi som supplement til de terapeutiske retninger, fx af kognitive terapeuter.

Man kan groft sagt sige at – Inden for positiv psykologi forsker man i det, der fungerer godt, hvor man inden for traditionel psykologisk forskning fokuserer på det, der går galt.

Oprindeligt havde man forestillet sig, at positiv psykologi kun kunne bruges inden for fx uddannelse, coaching eller i sundhedssektoren. Men det har faktisk vist sig, at positiv psykologi kan bruges langt bredere, for eksempel i erhvervslivet, hvor arbejdspladser bruger det til at sikre medarbejdernes trivsel og motivation for at øge deres præstationer.  Positiv psykologi er også ret udbredt rund om på skoler, hvor man kan arbejde med at finde elevernes styrker fremfor svagheder.  

Jeg mener at der ligger et stort ubrugt potentiale inden for positiv psykologi, netop fordi mange ikke aner hvordan de skal bruge redskaberne eller bruger dem forkert fordi de ikke har sat sig ordentligt ind i hvad positiv psykologi handler om.

Vi ved alle efterhånden godt at trivsel kan forebygge sygdomme som fx stress og på samme måde kan optimisme beskytte imod en depression og igen kan positive følelser beskytte imod fx forkølelsesvirus, osv.

Hvis du selv har et ønske om at forebygge sygdom, fremme din sundhed eller udvikle dig, så kan det være ret relevant at kigge lidt på positiv psykologi og få det implementeret i din hverdag.

Find den rigtige øvelse

Det som er ultra vigtigt i denne proces er at finde nogle virkningsfulde øvelser som kan hjælpe dig. Vi er alle sammen forskellige individer og det er bare ikke alle øvelser, der virker lige godt på alle personer i alle situationer.

Man skal have for øje at mange øvelser kun virker i en periode, indtil man vænner sig til dem og får automatisk mindre ud af dem – derfor er det også en vigtig faktor at man tør at være åben for nye øvelser.

Sådan kan du implementere positiv psykologi i din hverdag

Der er lavet mange øvelser inden for positiv psykologi fx øvelser som handler om at øge antallet af positive følelser og tanker. Find dem, som virker for dig, og så træn dem så ofte, som du kan og har lyst til. Husk at det er en god ide at skifte mellem øvelserne, så du ikke vænner dig så meget til dem, at de mister deres effekt og så ender det også bare med at du går død i dem.

1. Øv dig i at tænke positivt

 • Tænk på tre gode ting, du har oplevet i dag. Skriv dem ned, og svar også hvorfor det er gode oplevelser.
 • Lav en lang liste over ting, som du er taknemmelig for.
 • Skriv et takkebrev til en person, som har hjulpet dig, men som du aldrig har fået sagt ordentligt tak til. Aftal at mødes med vedkommende, og overrask personen ved at læse brevet højt.

2. Præg din adfærd positivt

 • Brug tid på en hobby, så du mærker engagement.
 • Find ud af, hvad du er god til, og brug én af dine styrker på en ny måde i en uge.
 • Skriv en mail til andre og bed dem sende dig et eksempel på, hvad de har lagt mærke til, at du er god til.

3. Slip vreden

 • Det er vigtigt at vide, at den slags følelser som regel er kortvarige. Med mindre du holder vreden ved lige ved at blive ved med at tænke på oplevelsen, der gjorde dig vred, vil den være ude af kroppen igen efter få minutter.

4. Få det godt med din krop og mærk efter hvad den har brug for

 • Nyd noget – måske et glas vin til vinsmagning – eller på samme måde med fokus på alle sanseoplevelserne et stykke chokolade, et æble eller lignende.
 • Få berøring – giv eller få et kram.
 • Få noget massage.
 • Få noget sex.

5. Sørg for de gode relationer som giver dig energi, fremfor dem som dræner dig

 • Plej dine nærmeste relationer. De mest lykkelige mennesker bruger mindst tid alene. Omvendt er ensomhed og især social isolation rigtig dårligt for lykke og helbred.
 • Gør noget godt for andre, for det øger ikke bare andres positive følelser, men også dine.
 • Omgås folk, som giver dig god energi. Energi smitter nemlig – ligesom det smitter, når nogen gaber, smiler og så videre.

6. Styr ambitionerne

 • Hvis du har dine prioriteter på plads, er det næste råd at få justeret ambitionerne og udfordringerne, så de er overkommelige, og der er tid til at gøre tingene ordentligt.

Du kan læse mit indlæg om min titel som positiv psykologi vejleder her og hvad jeg kan hjælpe dig med HER

Du kan læse meget mere om positiv psykologi HER

Du kan også læse mit indlæg om et åben sind med DSD-Princippet HER

Læs også gerne mit indlæg om Life Changement HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *